Fosterhjem
Kunne du passet til å være fosterforelder? Det viktigste er at du har en stabil livssituasjon og at du kan tilby trygghet og støtte for barnet.
Et fosterhjem er et privat hjem som tar vare på barn som ikke kan bo hos foreldrene sine. Fosterforeldre samarbeider med barnevernstjenesten i kommunen, og i de fleste tilfellene med barnets familie, om barnets behov og barnets fremtid.
Om du ønsker å være fosterhjem for noen du kjenner, ring barneverntjenesten på telefon 90 83 17 98 og spør etter teamleder for omsorgsteamet.
Om du ønsker å være fosterhjem for et barn eller ungdom du ikke kjenner fra før, ta kontakt med Bufetat ved fosterhjemstjenesten på telefon 46 61 66 10.
Bufetat avholder jevnlig informasjonsmøter om det å være fosterhjem. Finn informasjon om når neste informasjonsmøte skal være på deres nettside.
På Bufetat sin nettside kan du også lese generelt om det å være fosterhjem.
Tilsyn i fosterhjem
Alle barn som bor i fosterhjem (både beredskapshjem og fosterhjem i egen familie) har en tilsynsfører. Tilsynsføreren har tilsyn med hjemmet og skal se til at barnet har det bra.
Tilsynspersonen må ha personlige egenskaper og
- evne å snakke med barn og ta det barnet sier på alvor
- kunne kontrollere at barnet får god omsorg i fosterhjemmet
- kunne sikre at barneverntjenesten blir informert om rettsikkerheten til barnet blir eller ikke blir ivaretatt
Kommunen som fosterhjemmet bor i har ansvar for å lære opp personer som skal føre tilsyn i fosterhjem.
Du kan lese veilederen om tilsynsfører i fosterhjem her
Hvis du ønsker mer informasjon om å være tilsynsfører for barn i fosterhjem, så kan du ta kontakt med barneverntjenesten på tlf. 612 24 400.
Besøkshjem
Å være besøkshjem innebærer at du tar imot barn eller ungdom én eller flere helger per måned. Det er viktig at du er en trygg og stabil voksen med husrom og hjerterom. Besøkshjem er et frivillig hjelpetiltak og en støtte til de familiene som har lite nettverk eller ekstra stor omsorgsbyrde.
Vi har jevnlig behov for familier som kan ta imot et barn eller flere søsken. Barnet deltar da på vanlige familieaktiviteter sammen med dere.
Hvem kan bli besøkshjem?
Besøksfamilien må ha en stabil livssituasjon. De må ha mulighet for å binde seg for minst ett år, ikke stå i store livskriser, rusproblemer eller ha psykiske problemer.
Det kreves at besøkshjemmet har tid, overskudd og sengeplass til et ekstra barn. Familien bør ha forståelse for barns ulike behov og reaksjoner. I de fleste sammenhenger er det å oppleve en trygg og forutsigbar familiesituasjon det barna trenger mest.
Besøksforeldre må framlegge uttømmende og utvidet politiattest.
Det kreves ordinær politiattest av husstandsmedlemmer som er over 18 år. Politiattesten skal ikke være eldre enn tre måneder.
Hvordan bli besøkshjem?
Hvis du ønsker du å være besøkshjem sender du en e-post til barneverntjenesten, postmottak@gausdal.kommune.no merket med “Søknad om å bli besøkshjem for barneverntjenesten” og en politiattest.
Etter at søknaden og gyldig politiattest er mottatt, blir det avtalt et hjemmebesøk. Hvilket barn som passer sammen med familien, blir vurdert av familieveileder/saksbehandler sammen med besøkshjemmet. Kontaktpersonen i barneverntjenesten innkaller besøkshjemmet til møte for nærmere informasjon om oppdraget. Kontaktpersonen har også veiledningsansvar. Kontrakt skrives med ett års varighet og inneholder blant annet tiltak og mål for det enkelte oppdrag. Kjøre- og timelister skal besøkshjemmet sende til barneverntjenesten minimum hver 2. måned.
Godtgjøring av besøkshjem
Besøkshjem er oppdragstakere og godtgjøres med arbeidsgodtgjørelse og utgiftsdekning etter KS (kommunesektorens organisasjon) sine satser. Det er vanlig å være besøkshjem hver 3. eller 4. helg. Noen barn kan ha behov for å være noen ekstra dager i besøkshjemmet i forbindelse med ferie. Besøkshjemmet henter barnet/barna fredag ettermiddag og bringer dem hjem søndag ettermiddag. Nødvendig utstyr for barnet søkes innvilget fra Øyer og Gausdal barneverntjeneste. Kjøregodtgjørelse blir gitt etter gjeldende satser. Arbeidsgodtgjørelse er skattepliktig.
Beredskapshjem
Beredskapshjem er et hjem som kan ta imot barn og unge på kort varsel. Det kan være nødvendig dersom det oppstår en akutt situasjon.
Å være beredskapshjem er en krevende oppgave som stiller særlige krav til både de voksne og familien som helhet. Beredskapshjemmet har omsorgen for barnet inntil en varig løsning, som fosterhjem, institusjonsplass eller barnet flytter tilbake til foreldrene sine.
Les mer om hva det vil si å være beredskapshjem på Bufdir sine sider