Hvilken plan gjelder for min eiendom?
Aller først, undersøk hvilke planer som gjelder for din eiendom.
Reguleringsplan eller overordnet plan begrenser hvor mye du kan bygge på din eiendom. Planene kan også inneholde bestemmelser om for eksempel parkering, eller hva slags bygninger som er tillatt oppført. Det er derfor viktig å undersøke hva som står i reguleringsbestemmelsene om din eiendom i tidlig fase.
Hvilke byggeprosjekter må omsøkes?
Byggeprosjekter kan grupperes i tre typer:
- Bygg uten søknad. Disse tiltakene skal meldes til kommunen fire uker etter at de er ferdigstilt
- Bygg som krever søknad og tillatelse der tiltakshaver søker selv
- Bygg som krever søknad og tillatelse med ansvarlig foretak
Uansett hvilken kategori dine byggeprosjekter tilhører, er det viktig å følge reglene i plan- og bygningsloven, byggteknisk forskrift, kommuneplanen og eventuelle reguleringsplaner. Det er også nødvendig å unngå konflikter med annet gjeldende regelverk. Alle søknadspliktige tiltak skal avsluttes med ferdigattest.
Byggesaksforskriften (SAK10) kapittel 3 lister opp noen tiltak som krever søknad og tillatelse, men der du selv kan være ansvarlig.
Eksempler inkluderer enkle tilbygg på opptil 50 kvadratmeter, frittliggende uthus på opptil 70 kvadratmeter og driftsbygninger i landbruket på opptil 1000 kvadratmeter.
Du kan da selv sende inn søknad til kommunen.
Søknad med vedlegg
I tillegg til søknadsskjemaet og dokumentasjon på nabovarsel, må du sende inn tegninger som viser hvor bygget eller tilbygget skal være, hvor stort det blir, og hvordan det ser ut. Tegningene trenger ikke være digitale, men de må være vist i målestokk.
Se søknadsskjema for byggesak
Nyttige lenker
For alle andre byggeprosjekter som ikke faller inn under de to nevnte kategoriene, må det være ansvarlige foretak som erklærer at de tar ansvar for prosjektet overfor kommunen.
Hvis du planlegger å bygge en bolig eller fritidsbolig, bør du kontakte et profesjonelt firma som kan hjelpe deg med prosjektet.
Dersom tiltaket som ønskes oppført ikke er i tråd med gjeldende bestemmelser, er man avhengig av en innvilget dispensasjon for å kunne gå videre med byggesøknaden. Dispensasjon er et unntak fra bestemmelsene, og er generelt ikke ønskelig. Gebyrer for dispensasjonsbehandling påløper uavhengig av utfall.
Se priser og gebyrer i vårt gebyrregulativ.
Hva er en bruksendring?
Å bruksendre er å endre bruk av et rom fra en tillatt bruk til en annen. Dette kan kreve søknad og tillatelse.
Se Direktoratet for byggkvalitet sin side om bruksendring for mer informasjon og søknadsskjema.
Hvor lang tid tar saksbehandlingen?
Kommunen skal normalt avgjøre byggesaker innen tolv uker. Hvis følgende kriterier er oppfylt, har kommunen tre uker til å behandle søknaden:
- Tiltaket er i tråd med plan- og bygningsloven og gjeldende planer
- Ingen naboer eller gjenboere har innsigelser
- Det er ikke nødvendig med tillatelse, samtykke eller uttalelse fra andre myndigheter
Hvor mye koster det?
Se priser og gebyrer i Øyer kommune