Heftelse
En tinglyst heftelse er en rettighet på en eiendom som begrenser eiers bruk av eiendommen.
Du kan finne oversikten over de tinglyste heftelsene på din eiendom i grunnboka. Grunnboka er et offentlig register over tinglyste rettigheter (servitutter) og heftelser i fast eiendom og borettslagsandeler.
Heftelser på eiendommen
Se din eiendoms heftelser
Hvis du vil se en liste over heftelsene på eiendommen, kan du besøke Kartverkets “Se eiendom”.
På Kartverkets “Se eiendom” kan du sjekke
- hvem som står tinglyst som eier
- hvilke heftelser som er registrert på eiendommen
- bestille en grunnboksutskrift
- bestille en kopi av et tinglyst dokument
Se hva som er tinglyst på Kartverket.no
Slette heftelser
Det er mulig å sende en søknad til Kartverket om å få slettet tinglyste heftelser. Få informasjon om hva og hvordan dette kan gjennomføres på Kartverkets sider om sletting av heftelse.
Rettigheter i fast eiendom
Dersom du ønsker å tinglyse en avtale, må avtalen gi deg en rett i en annen persons eiendom. Det kan være en rettighet på en spesifikk del av eiendommen, som for eksempel:
- vei
- anleggelse av vann og avløp
- hogst
- forkjøpsrett
- borett
- rett til parkering
Du kan også tinglyse forpliktelser eller begrensninger som forkjøpsretter, eller rett til å få skille ut en tomt.
Hva kan ikke tinglyses?
Du kan ikke tinglyse en personlig avtale så lenge den ikke skal hefte i en eiendom. Visse økonomiske avtaler kan heller ikke tinglyses.
Eksempler på dette er: Hvordan oppgjøret skal fordeles ved salg, eller når overtakelsesdatoen er.
Flere spørsmål og svar om rettigheter
Det er ikke et krav om standardisert oppsett for tinglysing av avtaler eller erklæringer om rettigheter. Du kan bruke vårt veiledende skjema, slik at du får med deg de nødvendige opplysningene som kreves for tinglysing.
Det stilles strenge krav til dokumenter som skal tinglyses. En slik avtale bør være kort, og bør kun inneholde bestemmelser som kan tinglyses.
Personlige forpliktelser om betaling og lignende som ikke skal tinglyses, skal stå samlet til slutt i dokumentet. Du må i tillegg presisere hvilke av avtalene som ikke skal tinglyses.
Personer, eiendommer eller foretak kan være rettighetshavere. En eiendom kan for eksempel ha veirett over en annen eiendom. Dette er praktisk i de tilfellene rettigheten skal følge eiendommen.
Dersom rettigheten gjelder feste eller annen eksklusiv bruksrett som skal gjelde i mer enn 10 år, og på en bestemt del av en eiendom, må arealet måles opp og gis et eget matrikkelnummer. Dette gjelder de fleste avtaler om leierett og bruksrett i grunnen på et område som er større enn 12 m2. Oppmålingsplikten gjelder ikke ved leie av hele eller deler av en bygning. Les mer om oppmålingsplikten i Rundskriv for Tinglysingen kapittel 14.4
Ta kontakt med kommunen for spørsmål om oppmåling.