Utslipp av fett til avløpsnettet er en stor utfordring. Flytende fett stivner i rørene og kan føre til tilbakeslag av kloakk. Vi bruker mye penger på å spyle ledningsnettet for å forhindre dette.
Fett skaper også problemer i pumpestasjoner og renseanlegg ved å produsere skadelige gasser som metan og hydrogensulfid. Det nedbryter også avløpsvannet, senker pH-verdien og kan forårsake korrosjon i rørene. Samtidig tiltrekker fett og matrester rotter til avløpsnettet.
Hvem må ha fettutskiller?
Alle virksomheter som har avløpsvann som inneholder fett, skal ha fettutskiller.
Eksempler på virksomheter som må ha fettutskiller:
- Restauranter
- Kafeer og konditorier
- Catering og ferdigmatprodusenter
- Gatekjøkken og kiosker
- Pizza- og hamburgerbarer
- Kantiner
- Slakterier
- Kjøttforedlingsbedrifter
- Fiskeforedlingsbedrifter
- Hermetikkindustri
- Margarin- og matoljeindustri
- Friteringsindustri
- Bakerier
- Meierier
- Røkerier
- Matbutikker med steke-/grillavdeling
Listen er ikke komplett.