Et kokevarsel betyr at drikkevannet kan være usikkert å bruke. Vanligvis blir vannet fra vannverket renset og desinfisert slik at bakterier, virus og parasitter fjernes. Vannkvaliteten overvåkes jevnlig, men i enkelte situasjoner kan den bli påvirket. Da sender vannverket ut beskjed om at vannet bør kokes.
Når du koker vannet, drepes mikroorganismer som kan være helseskadelige. Det hjelper ikke å fryse ned eller oppbevare vannet kaldt – bare koking fjerner smitten.
Du får alltid varsel fra kommunen når kokevarslet oppheves.
Dette gjør du ved kokevarsel
- Følg rådet – sørg for at alle i husstanden bare drikker vann som er kokt.
- Kok opp vannet og la det fosskoke i noen sekunder. Du kan bruke kjele, vannkoker eller mikrobølgeovn.
- Skal du avkjøle vannet, bruk bare kaldt vann som allerede er kokt. Ikke bland inn vann rett fra springen. Isbiter må være laget av kokt vann, eller være frosset ned før kokeanbefalingen ble gitt.
- Vannet kan oppbevares i kjøleskap etter koking. Bruk kokt vann til å skylle rene beholdere før lagring.
- Bruk oppvaskmaskin på det varmeste og lengste programmet – det gir best desinfisering.
- Har du ikke mulighet til å koke nok vann, kan du bruke flaskevann fra butikken eller hente fra et beredskapslager (DSB anbefaler at alle har dette hjemme). Les mer om vann i beredskap.
Hva bør kokes?
Alt vann fra springen som skal brukes til drikke eller matlaging, må kokes opp før bruk.
Dette gjelder også vann som brukes til:
- saft, barnegrøt eller andre produkter som blandes med vann.
- tannpuss
- kaffetrakter
- isbiter
- skylling av frukt og grønnsaker
- manuell oppvask, inkludert skylling
Når kan du bruke vann rett fra springen?
Du trenger ikke koke vannet til alt. Ubehandlet vann kan trygt brukes til:
- koking av mat
- håndvask
- dusj og karbad (men unngå å svelge vannet)
- klesvask
- husvask og bilvask
- vanning av planter og grønnsaker
Er du usikker, bruk kokt vann for sikkerhets skyld.