1. Bestille oppstartsmøte og sende inn planinitiativ
I begynnelsen av planprosessen er det obligatorisk med et oppstartsmøte mellom forslagsstiller og kommunen. Kontakt kommunens planavdeling for å avtale tidspunkt. Et bestillingsskjema for oppstartsmøtet må sendes inn senest 1 uke før møtet.
Bestillingsskjema for oppstartsmøte (PDF, 98 kB)
2. Vurdere planinitiativet
Arealplanavdelingen vurderer om planinitiativet skal anbefales eller stanses. Et veiledningsmøte før oppstartsmøtet kan også bli anbefalt. Hvis planinitiativet blir stanset, kan forslagsstilleren kreve politisk behandling.
3. Gjennomføre oppstartsmøtet
I oppstartsmøtet gjennomgår vi alle temaer som er nødvendige for å avklare forutsetningene for planarbeidet og utformingen av det endelige planforslaget. Vi avgjør om du kan starte planarbeidet og om det er nødvendig med konsekvensutredning.
4. Kunngjøre og varsle planoppstarten
Du som er forslagsstiller eller plankonsulent varsler planoppstart i en avis som blir lest her i Øyer (for eksempel GD), og sender brev til grunneiere, naboer og berørte offentlige og private instanser. Kommunen kunngjør planoppstarten på vår høringsside. Alle kan deretter komme med innspill til planarbeidet, som du som er privat forslagsstiller må vurdere hvordan du skal ta hensyn til i planforslaget.
5. Lage planforslaget og ha arbeidsmøter
En erfaren plankonsulent utarbeider et planforslag på vegne av forslagsstilleren. Vi anbefaler at konsulenten samarbeider tett med oss i kommunen, helst gjennom arbeidsmøter.
6. Levere planforslaget første gang
Når forslaget til reguleringsplan er laget ferdig, sender fagkyndig plankonsulent det til oss. Dette inkluderer
- oversendelsesbrev
- plankart
- planbestemmelser
- planbeskrivelse
- risiko- og sårbarhetsanalyse
- relevante fagrapporter
- illustrasjonsmateriale med mer
Innspillene som ble mottatt ved planoppstarten, skal også inkluderes i planforslaget. Planbeskrivelsen skal forklare hvordan disse innspillene er vurdert og tatt hensyn til i forslaget.
7. Betale plangebyret
Før vi behandler planforslaget, sender vi en faktura til forslagsstilleren. Plangebyret beregnes basert på gjeldende betalingssatser ved mottak av et fullstendig planforslag.
Se gebyrer for plan og utvikling
8. Behandle planforslaget
Vi gjennomgår planforslaget for å vurdere om det er klart for offentlig ettersyn. Hvis det mangler noe, sender vi det tilbake til den fagkyndige plankonsulenten for retting. Når planforslaget er komplett, utarbeider vi et saksframlegg til politisk utvalg, som deretter avgjør om planen skal ut på offentlig høring. Vedtaket kan inkludere krav om endringer før høringen.
Førstegangsbehandling må beregne cirka 12 uker.
9. Høring og offentlig ettersyn
Vi kunngjør planforslaget til offentlig høring, og det er tilgjengelig for innsyn i minst seks uker. Ved spesielle perioder som høytider eller sommerferie kan fristen forlenget. Informasjon om planen deles på vår høringsside og annonseres i lokalavisen. Brev varsler berørte parter.
Alle har mulighet til å gi sine synspunkter og kommentarer til forslaget til reguleringsplan.
Tilgjengelig seks uker for innsyn.
10. Bearbeide planforslaget
Når høringsfristen er ute, må fagkyndig plankonsulent forklare hvordan de mottatte kommentarene er vurdert og tatt hensyn til i planen, og sende dette til kommunen. Vi kan ha et møte for å gå gjennom kommentarene sammen. Hvis det er innvendinger fra regionale eller statlige myndigheter, må vi også diskutere hvordan vi skal håndtere disse, noe som kan involvere den politiske ledelsen i kommunen og de aktuelle myndighetene.
11. Behandle saken administrativt
Fagkyndig plankonsulent sender det endrede planforslaget til kommunen for behandling. Arealplanavdelingen vurderer og tar endelig beslutning om det reviderte planforslaget. Saksbehandleren utarbeider et saksframlegg som inkluderer rådmannens vurderinger og konklusjoner. Det er et utvalg fra samfunnsutvikling og tekniske tjenester som behandler saken. Saken gjøres tilgjengelig via den politiske møtekalenderen på hjemmesidene våre senest en uke før møtet.
Se politisk møtekalender.
Andregangsbehandling må beregne cirka 12 uker.
12. Behandle saken politisk og gjøre vedtak
Utvalget for samfunnsutvikling og tekniske tjenester vurderer plansaken og gir sin anbefaling til kommunestyret. Kommunestyret tar den endelige beslutningen om å godkjenne forslaget til reguleringsplan eller forkaste det. Det kan også bli gjort endringer i plankartet og bestemmelsene før planen eventuelt blir vedtatt.
13. Kunngjøre vedtaket
Vi kunngjør vedtaket på hjemmesidene våre og i lokalavisa, og sender brev til de berørte partene. Dersom politikerne har vedtatt planen med endringer, må plankonsulenten revidere planmaterialet, før vi annonserer vedtaket. Du finner kunngjorte vedtak på høringssiden vår.
14. Behandle eventuell klage
De som er berørt av reguleringsplanvedtaket kan klage. Klagen må sendes til kommunen, som vurderer om den har betydning for vedtaket. Klagen behandles av Utvalg for samfunnsutvikling, bærekraft og teknisk, som avgjør om den tas til følge. Hvis ikke, oversendes den til Fylkesmannen for endelig behandling.